Nove oblike varovanja v zraku

Novost, ki jo predstavljamo tokrat, bo morda prinesla revolucijo na področju varovanja. Z njeno pomočjo bomo lahko, če bodo testiranja uspešna, izboljšali in olajšali varovanje.

Sintal je v namen razvoja storitev varovanja začel s testiranjem dronov – kvadrokopterjev, ki jih v svoj način dela (predvsem zaradi optimizacije) uvaja več multinacionalk, na primer Amazon, England Post, GE. Gre za način uporabe daljinsko krmiljenih prostoletečih naprav, ki so opremljene z video kamero, GPS-om in IR reflektorji za nočni pregled.

Naprava lahko doseže višino 500 metrov in se lahko z enim polnjenjem v zraku obdrži 30 minut. Ob zmanjšanju kapacitete baterije se naprava sama vrne na začetno lokacijo in z menjavo baterije lahko prosto nadaljuje svoje letenje. Sistem temelji na 4 rotirajočih propelerjih, ki skrbijo za izjemno lebdenje brez tresljajev in tako omogočajo prenos natančne video slike.

V Sintalu smo napravo začeli testirati za uporabo na dveh področjih varovanja. Pri varovanju prireditev bi bila lahko v pomoč pri oceni potrebe po dodatnem varovanju ter za rekonstrukcijo nepričakovanih dogodkov. Množica ljudi in onemogočen dostop “po tleh” ne bi pomenila več ovire za varovanje. Vodja službe varovanja bi bil lahko opremljen s to napravo, gibanje množice nadzoruje iz zraka ter sproti podaja navodila ekipi varovanja glede na zaznane potrebe.

Za področje intervencije pa bi lahko bila v pomoč pri nočnih ali dnevnih pregledih večjih varovanih območij. Nočni pregled bi lahko deloval z dodatno termično kamero, ki bi odkrila storilca kaznivega dejanja in mu sledila na določenem nadzorovanem področju.

Sintalov razvojni oddelek tudi sicer stalno skrbno sledi razvoju varnostnih tehnologij, ki se odvijajo na svetovnem trgu. Tako ni naključje, da smo prvi v Sloveniji, ki smo objavili preučevanje možnosti uporabe te novosti. Skozi začetno testno obdobje se je naprava izkazala kot izjemen pripomoček.

Seveda pa je potrebno načine možne uporabe še temeljito preučiti z različnih vidikov. Zavedamo se, da vsaka takšna novost,  ki ima velike zmogljivosti, s sabo prinaša tudi določena tveganja. V primeru drona oz. kvadrokopterja, uporabljenega v namene varovanja, segajo pomisleki od zanesljivosti naprave do varovanja zasebnosti oseb na varovanem območju, slednje je zelo podobno kot pri “klasičnem” videonadzoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *